Sunday, June 21, 2009Demonstrasi membantah kekejaman komunis.

KIPAS pesawat Bristol Brigand RH755 yang terhempas di Banjaran Bintang Hijau.


Catatan, bukti kezaliman Bintang Tiga terus hantui penduduk Lenggong, Grik (Sumber: Berita Minggu 21/6/09)

LENGGONG, GRIK dulunya dikelilingi hutan belantara dan banjaran di situ diakui kawasan hitam kerana menjadi laluan komunis menghubungkan utara ke Pantai Timur serta bersempadan dengan Thailand.
-
Di Lenggong saja sudah banyak peristiwa berdarah berlaku, pembunuhan anggota keselamatan dan penduduk yang enggan bekerjasama.
-
Antara secebis tragedi berdarah yang berlaku di situ ialah ‘Peristiwa Bechah Kemahang’ yang berlaku di Changkat Berangan, Lenggong pada 1952, ketika era komunis mengganas memuncak.
-
Peristiwa itu merujuk kepada serangan komunis ke atas sebuah bas awam ulang alik dari Taiping ke Grik yang digelar penduduk sebagai ‘Mail Car’ kerana sering membawa bungkusan pos dan penumpang pada 1952. Ketika tiba di Bechah Kemahang, semua 30 penumpang diarahkan turun kerana komunis mengesyaki bas itu membawa anggota risik. Selepas menggeledah dan menyoal siasat, komunis tidak menemui individu dikehendaki menyebabkan mereka bertindak ganas.
-
“Berdasarkan cerita lisan daripada datuk saya, Osman Mat Piah, komunis menggantung sampai mati seorang wanita Cina dan dua wanita Melayu di pondok estet di tepi jalan. Penumpang lain dibawa ke gua di Bintang Hijau dan dikurung. Banjaran Bintang Hijau
· Mendapat nama sempena kedudukan kumpulan komunis Bintang 3 dan Bintang 5.
· Laluan ke sempadan Thailand (seminggu perjalanan).
· Dikelilingi berbelas kampung Baru Cina yang diwujudkan semasa darurat.
· Pernah menjadi laluan gerila dan Force 136. · Pernah diisytiharkan kawasan hitam pada 1950-an, 1960-an dan 1970-an,
-
“Mereka mencabar penduduk, jika mahukan tebusan hidup datanglah selamatkan. Ketika itulah muncul tujuh bersaudara terdiri daripada pasukan Homeguard tempatan bangkit menyerang kubu berkenaan dan menyelamatkan tebusan,” katanya.
-
Homeguard tujuh bersaudara itu terdiri daripada Osman Mat Piah bersama dua beradik, Hussien dan Yaakob disertai tiga lagi anak Yaakob iaitu Mior Ahmad, Mior Kassim dan Mior Ariffin serta menantunya, Sulaiman Pandak Yusoff. Bersenjatakan senapang patah dibekalkan kepada pasukan kawalan kampung, tujuh bersaudara itu berjaya menyelamatkan tebusan selepas berlaku pertempuran selama tiga hari menyebabkan semua 30 komunis terbunuh.
-
Pada tahun yang sama juga berlaku nahas udara sebuah pesawat penyerang dan pengebom British, Bristol Brigand PH755 yang terhempas ketika operasi mengebom sarang komunis di kawasan berkenaan menyebabkan tiga krew pesawat terbunuh.
-
Krew pesawat Bristol Brigand RH 755 yang terkorban.
· Juruterbang: Basil Cochrane,
· Sarjan James Blacklock Armstrong. · Cyril John Alexander Cox.
-

Antara kezaliman komunis sekitar Lenggong dan Grik:
· 800 komunis mengganas di Grik, Lenggong, Baling dan di Kroh sehingga menjadi padang jarak padang tekukur.
· Bermula 1945, membakar rumah penduduk kampung yang enggan menerimanya sebagai pihak berkuasa iaitu:
· Bukit Buloh.
· Malau.
· Kubang.
· Kuala Kenering.
· Sungai Terap.
· Kampung Chua.
· Kampung Beko
· Manong
· Kampung Chepor · Bukit Sapi, Lenggong.No comments:

Post a Comment